Connect with us

Subscribe

Svijet

Njujorški “bos” zvani Zmija umro u zatvoru

Vođa njujorške mafije Karmin Persiko preminuo je u zatvoru, gde je odslužio 33 od 139 godina robije. Njega je 1986. iza rešetaka stavio Rudi Đulijani.

Osamdesetpetogodišnji Persiko, poznatiji kao Zmija, preminuo je od komplikacija usled dijabetesa, rekao je njegov advokat. Iza sebe je ostavio suprugu, dva deteta i 15 unučadi.

Veruje se da je Persiko nastavio da vodi svoju kriminalnu organizaciju i dok je bio iza rešetaka, što ga čini jednim od “bosova” sa najdužom kriminalnom istorijom.

Rođen je u Bruklinu 1933, kao sin stenografa iz advokatske kancelarije. Još kao tinejdžer je bio uhapšen zbog ubistva.

Iz mlađih dana – Persiko

Napustio je srednju školu i postao lider ulične bande sa 17 godina, i tada je uhapšen zbog tuče u parku u kojoj je jedan mladić prebijen nasmrt. Optužbe su bile povučene.

“Napredovao je” u organizaciju Kolumbo, jednu od pet “familija” italijansko-američke mafije u Njujorku toga vremena i postao njen lider sedamdesetih.

Iza rešetaka ga je stavio Rudi Đulijani, koji je slučaj preuzeo 1986. godine. Đulijani je kasnije postao gradonačelnik Njujorka, a trenutno je advokat Donalda Trampa.

Persiko je zastupao samog sebe pred sudom, ali je ipak proglašen krivim da je kao lider mafijaške Kolumbo familije prinudno uzeo milione dolara od sindikata i građevinskih kompanija.

Persiko se dovodi u vezu sa 20 ubistava – neka je sam izvršio, a za neka je bio nalogodavac.

Desilo se čak da je policajac ugledao Persika kako davi jednog muškarca konopcem. Zbog nedovoljnog broja svedoka, optužbe su odbačene. Takva situacija je bila veoma česta u pokušajima tužilaca da optuže Persika.

Izvor: RTS.rs / BBC

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail