Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Đukanović: Žalim što Rusija i Srbija nisu bile na komemoraciji u Varšavi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da bi obilježavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Varšavi bilo potpunije da je na njemu učestvovala i Rusija zbog grandiozne uloge Sovjetskog Saveza u oslobađanju Evrope. On je dodao da žali što na ceremoniji nije bilo ni Srbije i drugih jugoslovenskih naroda.

“Počev od Srbije, koji su, zajedno sa nama, dali nemjerljiv doprinos jednoj velikoj pobjedi u Narodnooslobodilačkoj borbi, koja je predstavljala, rekao bih, važan dio ukupne pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata, istakao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović, koji je učestvovao na ceremoniji u Varšavi, kaže da je obilježavanje 80 godina od početka Drugog svjetskog rata značajno zbog aktuelnog konteksta u Evropi i na globalnoj sceni.

“Ovo je vrijeme u kojem počinju da blijede sjećanja na važnost događaja poput Drugog svjetskog rata i to ne samo zbog protoka vremena, već zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i revitalizuuju zasluge pobjednika nad fašizmom i odgovornost onih koji su se našli na strani fašizma”, rekao je Đukanović.

On je naveo da Crna Gora ima potrebu da prisustvuje na mjestima na kojima se čuva sjećanje i slavi pobjeda nad nacizmom, kao i na onim gdje se uzdiže antifašizam kao trajna moralna i državno-politička vertikala Crne Gore.

“Veličanstvani Trinaestojulski ustanak u tada, od fašizma porobljenoj Evropi, predstavlja najvrijedniju legitimaciju Crne Gore pred Evropom i svijetom”, rekao je Đukanović.

Rusija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija niijsu dobile poziv da prisustvuju komemoraciji u Varšavi jer je Poljska ove godine riješila da 80. godina od početka Drugog svjetskog rata obeleži uprisustvu zemalja NATO, Evropske unije i Istočnog partnerstva.

Izvor: rs.n1info.com

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail