Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Rirkajpi: Selo na sjeveru Rusije „preplavljeno“ bijelim medjvedima

Više od 50 polarnih medvjeda stiglo je u selo na sjeveru Rusije.

Sve javne aktivnosti u selu Rirkjapi, u regiji Čukotka, otkazane su, a škole su posebno čuvane, kako bi se učenici zaštitili od medvjeda.

Konzervacionisti krive klimatske promjene, jer tanak led na obali primorava medjede da hranu potraže u selu umjesto na moru.

Drugi eksperti navode da su posjete polarnih medvjeda sada toliko česte, da bi Rirkjapi trebalo da bude trajno evakuisan.

Tatjana Minenko, upravnica programa za nadzor medvjeda u Rirkajpiju, izjavila je za Ria Novosti da su izbrojali 56 polarnih medvjeda u selu.

Ima „starijih životinja, ali i mladunaca”, izjavila je, dodajući da su skoro svi medvjedi izgledali mršavo.

Polarni medvjedi obično žive na 2.2 kilometra od Rirkajpija. Konzervacionista Svetske fondacije za prirodu Mihail Stišov kaže da je u ovom predelu vreme neobično toplo za ovo doba godine.

„Da je led dovoljno debeo da izdrži težinu (barem nekih) medvjeda, oni bi otišli na more, da tamo love hranu”, rekao je.

Čekajući da se led zamrzne, medvjedi su hranu potražili u selima, dodao je Stišov.

Stručnjak za polarne medvjede sa američkog Instituta Sjevera izjavio je da medvjedi sada toliko često posjećuju Rirkajpi da bi čitavo selo od 700 stanovnika trebalo trajno evakuisati.

Anatolij Kočnev je izjavio za agenciju TAS da su posjete polarnih medvjeda sada česte, a da se prije samo pet godina, svega pet medvjeda približilo selu.

„Kao naučnik vjerujem da selo ne treba da ostane tu”, rekao je. „Trudimo se da kontrolišemo situaciju, ali niko ne želi da razmišlja šta može da se desi za pet godina.”

Regionalni načelnik za zaštitu životinja Jegor Vereščagin je izjavio za TAS da, ukoliko stanovnici žele da odu, „mogu da organizuju referendum”.

Izvor: bbc.com

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail