Connect with us

Subscribe

Hronika

Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu

Službenici Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom su juče realizovali međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme, navodi se u saopštenju Uprave policije. Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovano 12 žrtava.

Iz policije ističu da je borba protiv trgovine ljudima u vrhu prioriteta njihovog rada.

“Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom djelu, te da je u ostvarenoj saradnji sa Europolom izvršena identifikacija ovog specifičnog modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope”, navodi se u saopštenju.

Iz UP ističu da je uključivanjem crnogorske policije u ovu akciju ukazano povjerenje te dvije međunarodne organizacije našoj policiji.

“To nam predstavlja dodatnu potvrdu statusa u međunarodnim okvirima kao dosljednog, pouzdanog i kredibilnog partnera u najtežim policijskim istragama”, kazali su iz Uprave policije.

Podsjećamo, juče su izvršeni pretresi na tri lokacije i u tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana.

“Njima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novac. Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela”, podsjećaju iz policije.

Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo trgovina ljudima i krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Policija je identifikovala 12 žrtava tog krivičnog djela a, kako su kazali, “u obradi je” njih 85.

Iz policije navode da i dalje istražuju kako bi identifikovali još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela.

“Tokom sprovođenja navedene istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela u okviru čega su organizovani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmijenjena ključna saznanja u vezi izvršilaca, žrtava ali i samog modus operandia što je svakako doprinijelo uspješnoj realizaciji istrage”, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković se danas sastao sa kolegama iz Tajvana. Zaključeno je da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

“Kolege su se zahvalile na profesionalnoj saradnji i istakli da je crnogorska policija efikasana i da posjeduje izuzetne istražne vještine”, kazali su.

Iz Uprae policije ističu da u cilju daljeg sprječavanja otvaranja sličnih centara i proaktivnog djelovanja sa ciljem predupređenja izvršenja ovih krivičnih djela sa akcentom na borbu protiv trgovine ljudima, dalja i obimnija saradnja sa Europolom tek slijedi.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail