Connect with us

Subscribe

Nacionalni parkovi

Intezivne aktivnosti JPNPCG na sajmu u Štutgartu: Potpisana povelja o bratimljenju sa NP Švarcvald

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica i direktor NP Švarcvald Wolfgang Schlund potpisali su danas u Štutgartu Povelju o bratimljenju, koja spaja NP Durmitor sa NP Švarcvald.

 “Povelja o bratimljenju i saradnji znači uzajamnu podršku konkretizaciji i ostvarivanju svih ciljeva, kao i poboljšanju kvaliteta rada. Saradnja sa NP Švarcvald će podrazumijevati razmjenu iskustava u zaštiti prirodnih dobara, uzajamnu promociju  kao posebnu privilegiju ovakvih partnerstava i razmjenu zaposlenih koji će steći nova znanja, imajući u vidu da se NP „Švarcvald“ intezivno bavi edukacijom mladih, što je misija i NPCG koji će već početkom februara pokrenuti novi program za učenike crnogorskih škola. Naši najmlađi učiće o biljnim i životinjskim vrstama, otkrivanju i praćenju tragova životinja, kako bi naučili da čuvaju prirodu i društvo, a i da razvijaju maštu i kreativnost. U planu je i razmjena mladih rendžera, kako bi unaprijedili znanje i upoznali nove prirodne potencijale Evrope”- kazao je direktor JPNPCG.

Poveljom o saradnji planiraju se i zajedničke aktivnosti, koje se odnose i na  unaprijeđenje ekonomskih efekata koji su takođe bitni za rad i napredak nacionalnih parkova.

„NPCG imaju dosta toga da ponude svom partneru, jer naši standardi rastu iz godine u godinu, te da će ovo partnerstvo pomoći da preduzeće napreduje u svim segmentima. Nastavićemo da ulažemo napore na očuvanju i promovisanju prirodnih ljepota naše države, ali i razvijamo nova partnerstva i prijateljstva sa zaštićenim područjima Evrope i svijeta“- dodao je Klica.

Švarcvald je najmlađi Nacionalni park u Njemačkoj i njegova karakteristika su divlje četinarske šume, duboka lednička jezera, a šumski rezervati u njemu su stari  i preko 100 godina.

„Ovaj događaj za nas predstavlja posebno zadovoljstvo, jer sada imamo bratski park u Crnoj Gori, koja je predivna zemlja. Imate predivnu prirodu, predivne šume i mnoštvo zaštićenih vrsta  i srećni smo što čuvate vaša prirodna bogatstva. Srećni smo  što sada možemo raditi zajedno i učiti od vas, kao i vi od nas. Time  ćemo pomoći zaštiti prirode u Evropi što nas posebno raduje“- kazao je dr. Wolfgang Schlund, direktor NP Švarcvald.

“U razgovoru dva državna sekretara, pružena je podrška potpisivanju ove Povelje, konstatovano je da postoje značajne mogućnosti za vrlo konkretne oblike saradnje i razmjenu iskustava, a sve u ciju stvaranja uslova za održiv razvoj turizma, imajući u vidu da su oblici turizma povezani sa prirodom, jedan od najbrže rastućih oblika turizma”- kazao je državni sekretar Damir Davidović povodom potpisivanja Povelje.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail