Connect with us

Subscribe

Nacionalni parkovi

NP Skadarsko jezero: Oduzeta 4 plovila, vanbrodski motori, ribarske vrše…

Tokom redovne kontrole prostora, 21. i 22.01.2020. godine, Služba zaštite NP Skadarsko jezero zatekla je četiri lica u vršenju nezakonitog izlova ribe. Tom prilikom lica su procesuirana nadležnim organima, a privremeno su oduzeta 4 plovila, 4 vanbrodska motora, parangale, ribarske vrše i dr. JPNPCG upozorava da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo, te da će sva lica zatečena u vršenju lova biti procesuirana nadležnim organima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjećamo da je shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, od 21.01.2020. godine na Skadarskom jezeru zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, do poboljšanja hidroloških prilika. Ovom Naredbom zabranjeno je vršenje ribolova u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode jezera spusti ispod nivoa od 6,46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica „Plavnica” u toku decembra, januara i februara. Prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 20.01.2020. godine, nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici „Plavnica“ iznosio je 6,13 mnm.

Imajući u vidu inicijativu privrednih ribara o ukidanju privremene zabrane ribolova smatrajući da površina jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju po riblji fond, danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja održan sastanak kome je prisustvovao i direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović. Predstavnici ministarstva informisali su privredne ribare o proceduri usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove Prirodno-matematičkim fakultetom. Na sastanku je zaključeno da privredni ribari dostave zahtjev za preispitivanje odredbe o privremenom zabranu ribolova Ministarstvu poljoprivrede, koje će isti uputiti Prirodno-matematičkom fakultetu u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana. Nakon dobijenog naučnog mišljenja, privredni ribari i javnost biće obavješteni o daljim koracima i mjerama koje će biti preduzete.

Press Portal

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail