Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Rajnke: Kotor u top 10 svjetskih turističkih destinacija

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ocijenila je da se već uspjelo u ambiciji da Kotor bude uvršten na listu top 10 turističkih destinacija na svjetskom planu.

– Jedna od uticajnijih svjetskih publikacija Blumberg stavila je Crnu Goru na prvo mjesto na svojoj listi. Mislim da je Vaš najveći izazov da održite razvoj na zavidnom nivou, ali, naravno, ne na uštrb prirodne ljepote grada – istakla je ona na sastanku sa predsjednikom Opštine Kotor Željkom Aprcovićem.

Rajnke je dodala da bi željela da vidi što više američkih kompanija i investitora koji će biti partneri Opštine Kotor.

– Tokom naše dvodnevne zvanične posjete Kotoru trudiću se da identifikujem neke oblasti u kojima bi američke kompanije mogle biti vaši partneri – rekla je ambasadorka, i dodala da iskreno vjeruje da će se uzajamna saradnja i prijateljski odnosi nastaviti razvijati i ubuduće.

Predsjednik Opštine Željko Aprcović, je izražavajući zadovoljstvo susretom sa ambasadorkom SAD, istakao da su Sjedinjene Američke Države dugo prisutne na teritoriji opštine, u smislu jačanja kapaciteta i kao finansijska podrška – preko programa USAID-a, IRD-a kao i preko programa saradnje sa pobratimskim gradom Santa Barbarom.

– Prijateljska razmjena na poljima sporta i kulture kao i projekat kulinarske akademije su opravdali u cjelosti potpisanu Povelju- kazao je Aprcović.

On je posebno istakao nemjerljiu podršku SAD evroatlantskim procesima koje Crna Gora uspješno sprovodi.

,- Vaša podrška nam daje snagu da istrajemo u svemu onome što smo od obnove nezavisnosti radili na polju integracije i stabilizacije regiona – rekao je Aprcović.

On je informisao američku ambasdorku da je Kotor grad svjetske baštine od univerzalne vrijednosti, ali i pomorski grad.

– Nažalost, usljed sankcija i dešavanja 90-ih godina naša pomorska privreda je bila uništena. Radimo na obnovi Crnogorske plovidbe iz razloga što oko 5.000 naših sugrađana plovi na inostranim kompanijama. Trenutno imamo dva broda u odnosu na 27 koliko smo ih imali na početku 90-ih- kazao je Aprcović.

On je dodao da se Kotor mora oslanjati na turizam koji proizvodi određene benefite, ali nameće i ograničenja lokalnom stanovništvu i njihovom životu.

– Treba naći balans između onoga što jesu ekonomski interesi lokalne samouprave u odnosu na ono što je želja investitora i ograničenja koja imamo kao grad pod zaštićenim statusom UNESCO-a – zaključio je Aprcović.

Aprcović je predložio da se napravi iskorak u dijelu koji se tiče saradnje na polju kulture i da je neophodno da dvije strane u narednom periodu uspostave dijalog u dijelu ulaganja na području opštine Kotor.

Predstavljeni investicioni projekti Luke Kotor

Ambasadorka Rajnke posjetila je i „Luku Kotor“ AD Kotor i tom prilikom se sastala sa predsjednikom Odbora direktora, dr Brankom Ivanovićem, izvršnim direktorom, Brankom Kovačevićem, članom Odbora direktora Radomirom Rudanovićem i direktorkom administrativnog sektora, Snežanom Jonicom.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i šef političko-ekonomskog odjeljenja u Ambasadi SAD u Podgorici Lewis Giter i politički savjetnik, Zlatko Ivanović.

Dr Ivanović se zahvalio američkoj ambasadorki na inicijativi za sastanak i upoznao je sa ključnim informacijama o Luci Kotor, upravljačkoj strukturi, strukturi akcionara, poslovnim rezultatima i planiranim investicijama.

Kako se navodi u saopštenju, Ivanović je posebno ukazao na specifičnost Luke Kotor koja predstavlja privredni subjekt koji je od posebnog značaja ne samo za Kotor, već i za cijelu Boku i Crnu Goru, kao i na činjenicu da se radi o jednom od rijetkih preduzeca koje je državno-opštinsko vlasništvo, a koje je prepoznato po kontinuiranom uspješnom poslovanju.

Takođe, naglasio je da su zadnje dvije godine najplodotvornije godine u poslovanju Luke Kotor, jer je u tom periodu ostvareno 10 godina čekano pravo na Prvenstvenu koncesiju, utrostručen akcijski kapital svakog akcionara, proširen obuhvat usluga i ostvareni su izuzetno dobri poslovni rezultati.

Kao posebnu specifičnost napomenuo je da je Odbor direktora sve ključne odluke koje su dovele do najvažnijih poslovnih uspjeha Društva donosio jednoglasno, i pored činjenice da članovi Odbora imaju suprotna politička opredjeljenja, što ukazuje na činjenicu da je odgovornost ka akcionarima i zaposlenima te unapređenje poslovnih rezultata bilo prioritet svim članovima odbora.

Izvršni direktor, Branko Kovačević je predstavio planirane investicione projekte- izgradnju pilona, priveznih bova, unapređenje kapaciteta marine, kao i niz drugih investicija planiranih u periodu od 12 godina za koji je dobijena koncesija, čija je vrijednost 5,3 miliona eura. Takođe, govorio je i o uticaju izgradnje pilona na povećanje sigurnosti kruzera koji se vezuju na operativnoj obali.

Član Odbora, Radomir Rudanović govorio je o poziciji i vrijednosti akcija “Luke Kotor“ AD Kotor na tržištu kapitala i ukazao na činjenicu da je Luka Kotor od 2018. godine preuzela obavezu poštovanja Kodeksa korporativnog upravljanja čime su napravljeni koraci ka dodatnom unapređenju transparentnosti i kvaliteta upravljanja.

Direktorka administrativnog sektora, Snežana Jonica ukazala je na pozitivan ekološki uticaj planiranih projekata, kao i na komunikaciju sa reaktivnom misijom UNESCO-a vezano za poslovni plan „Luke Kotor“. Takođe, govorila je o planiranoj saradnji sa Institutom za biologiju mora koji će pratiti u svim fazama uticaj investicionih projekata na stanje morskog dna i kvalitet morske vode.

Izvor: pobjeda.me

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail