Connect with us

Subscribe

Aktuelno

Ministarstvo odbrane: Netačni navodi o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori

Ističe se da se NATO ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja sa vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO-a isključivo je pitanje u nacionalnoj, odnosno unutrašnjoj nadležnosti svake države
“Flagrantno obmanjivanje javnosti”

Navodi u pojedinim medijima iz Srbije o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se nastoji da se na flagrantan način dezinformiše i obmanjuje javnost, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom –  kaže se u reagovanju i navodi da je u pitanju klasična manipulacija.

Ističe se da se NATO ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja sa vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO-a isključivo je pitanje u nacionalnoj, odnosno unutrašnjoj nadležnosti svake države.

– U slučaju spoljašnjeg napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli Savez. Odluku o aktiviranju tog člana donosi Sjevernoatlantski savjet –  kaže se u saopštenju.

NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, kako se navodi, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom.

– Maršal Stjuart Pič predsjedavajući je vojnog komiteta NATO-a i nema mandat da komanduje snagama NATO-a, već da sa vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu, kao najvažnijem tijelu NATO-a – kaže se u saopštenju crnogorskog Ministarstva odbrane.

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dobijajte najnovije vijesti na mail

Copyright � 2019. Portal Press � Zabranjeno korišćenje bilo kog sadržaja ili slika bez pisane dozvole

Connect
Dobijajte najnovije vijesti na mail